Wereldglaucoomdag: onbehandelde glaucoom leidt tot onherstelbare schade oogzenuw en blindheid

in Nieuws
Hits: 584

In verband met Wereldglaucoomdag op vrijdag 9 maart werd er in de binnenstad een ‘glaucoom awarness-project’ gehouden. Dit project was een joined project van Lions Club Para, Lions Club Noord, Lions Club Felic tezamen met de Stichting Mobiele Gezondheidsklinieken in Suriname. De mobiele oogbus was gevestigd op de hoek van de Jodenbree- en Saramaccastraat van 7.00 uur tot 12 uur.

Behalve voor oogonderzoek bij de mobiele oogbus kon men ook bloeddruk en bloedsuiker laten meten. “Geheel gratis,” zegt Joyce Vloor, secretaris van de stichting. “Ook Optiek Ninon was erbij en de opticien van All Vision. Sinds kort beschikt Suriname over een glaucoom-specialist, te weten dokter Michael Siban.

Vloor zegt aan Suriname Herald dat de drie Lions Clubs deze gezondheidsdag samen met de stichting en Suriname Eye Care Center uitgevoerd hebben als service fund-spending-project. Glaucoom is een veel voorkomende ziekte van het oog, die in de meeste gevallen gepaard gaat met een hoge druk binnen het oog. Vroege herkenning is belangrijk, omdat onbehandelde glaucoom tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en tot blindheid kan leiden. De oorzaak van glaucoom is nog onbekend. Wel weet men dat een verhoogde oogdruk een zeer belangrijke factor is.

Een van de factoren die tot glaucoom kan leiden, is: de leeftijd. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op glaucoom toe. Vervolgens speelt de hoge bijziendheid een rol: een sterke min-bril. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of oogdruppels kunnen ook leiden tot glaucoom. Ook wanneer een familielid leidt aan deze ziekte. Een verhoogde oogdruk is ook een van de oorzaken. Maar ook het behoren tot het negroïde ras maakt het risico tot glaucoom groot.

Volgens Vloor was de opkomst redelijk. Het volgende project van de oogbus zal in het gebied Flora zijn.

Priscilla Williams

www.srherald.com