kophonger

in Nieuws
Hits: 696

Kophonger moet helpen mindshift te brengen

“Door deze voorstelling, kijk je heel anders naar mensen die last hebben van overgewicht”. Aan het woord is Sandra Ammersingh beleidsmedewerker Cultuur, Sport en Erfgoed bij de Nederlands ambassade. Die organisatie heeft er samen met Aco Multiservices van Ann Hermelijn aan gewerkt dat het theaterstuk Kophonger in Suriname opgevoerd is geworden. “Het moet meer bewustwording kweken. Belangrijk is ook dat mensen weten hoe niet alleen eten, maar ook de hele omgeving van invloed is op iemand die last heeft van overgewicht.”

Hermelijn heeft met haar team het stuk geproducerd en zegt dat de voorstelling met behulp van de directeur van het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur Elviera Sandie, door de schooljeugd gezien gaat worden. “Want om mensen bewust te maken van het belang van sporten, is een mindshift nodig en daar kan dit top stuk theater mee helpen”, zegt Hermelijn.

Gigantische potten

Het verhaal van Frank Wijdenbosch is griezelig confronterend. Zijn relatie met eten groeit al op zeer jonge leeftijd scheef. Zijn moeder – ook een dikke vrouw – kookte altijd in gigantische potten en had altijd hele hoge hakken aan. “Nog steeds associeer ik kleine potten en pannen met armoede.” Zijn moeder stierf op 53-jarige leeftijd en Frank groeide op tussen vijf zussen die alles een beetje bepaalden. Hij at stiekem in het toilet.  Onder zijn oksel verstopte hij het eten dat hij op de wc at. “Eten... dat was van mij, dat was iets dat niemand mij kon afnemen. Nog steeds kan ik tegelijkertijd poepen en eten.”

Deze acteur laat in dit zeer persoonlijk stuk zien hoe het overgewicht zijn lichaam fysiek heeft getekend. En ook zijn afvalproces heeft de nodige littekens achtergelaten. Hij woog op zijn zwaarst ruim 186 kilo. Hij kon niet meer horizontaal slapen. Hij moest op vele kussens omhoog liggen als hij sliep anders zou het eten naar boven komen en hem letterlijk doordrukken.

Wat als...

Toch zit hij de avond voor zijn maagoperatie vol twijfels: “want wat als...? Wat als ik in coma raak en ik alles hoor en ik alles voel? Wat als ze niets voor me kunnen doen? Wat gaan ze met het stukje afgesneden maag doen? Hoe dikker je bent hoe minder je voelt, dus wat als ik nu afval en alles kan voelen? Hoe zal ik zijn als ik dun ben? Hoe is het om überhaupt dun te zijn?”

Na zijn maagoperatie viel Wijndenbosch 81 kilo af en verloor daarmee ook de weelderige rondingen die hem hielpen om overtuigend gestalte te geven aan belangrijke zwarte vrouwen. Surinaamse theaterliefhebbers zagen hem in 1994 als Hattie McDaniel, de Amerikaanse filmactrice die voor haar rol in Gone with the Wind in 1940 als eerste zwarte vrouw een Oscar won. Ook in zijn eentje speelde hij in het jaar 2000 ‘Mensen uit mijn straat’. En in 2003 kroop hij in de huid van ‘Blaka Lola’, de legendarische Surinaamse prostituee die haar geld verdiende op de Amsterdamse Wallen. Het stuk heeft van vrijdag 23 tot zondag 25 februari in Theater Unique gespeeld.

Speellijst:

28 februari: Moengo, scholenvoorstelling bij Tembe Art Studio

1 en 3 maart: Paramaribo, publieksvoorstelling in theater Unique

6 en 7 maart: Nickerie, scholen en publieksvoorstellingen in CCN