Met diabetes kun je gezond oud worden’

in Nieuws
Hits: 1071

Iedere week komen mensen met diabetes in de One Stop Shop bijeen voor gezamenlijke oefeningen. Foto: Ben Ong  

PARAMARIBO - Vroeger werd diabetes gezien als een ziekte die hoorde bij het ouder worden. Dat beeld is nu achterhaald. “Het is niet meer aan leeftijd gebonden. Ook jonge mensen kunnen deze chronische ziekte krijgen. We eten vaak ongezond en bewegen weinig,” vertelt Dayenne Kensmil, voorlichter bij One Stop Shop (OSS).

Deze stichting is nu bijna vijf jaar actief in Paramaribo en Nickerie; diabetes- pre-diabetespatiënten kunnen er terecht voor voorlichting en begeleiding. "Veelal weten mensen niet eens dat zij pre-diabeet zijn, want hoe vaak laat men zijn bloedsuiker checken? Prediabeet zijn, wil nog niet zeggen dat je een chronische diabetespatiënt bent. Met goede begeleiding, voeding en genoeg beweging zou je weer normale waarden voor je bloedsuiker kunnen scoren."

Acceptatie van diabetes gaat nog steeds moeizaam. Kensmil stelt dat sommige patiënten zich zelfs schamen en het moeilijk vinden toe te geven dat zij diabeet zijn. Gelukkig zijn ze in de minderheid, maar dat geeft wel aan dat mensen moeite hebben om deze ziekte te accepteren. Het zou niet alleen om de acceptatie gaan, maar ook om de tijd waarin wij leven, stelt Kensmil.

"We leven allemaal zo druk en hebben bijna geen tijd om te koken. Het is dan makkelijker om iets op straat te pakken en ons zelf vol te pompen met ongezonde koolhydraten. En omdat we ook slecht bewegen, ontstaat er een ophoping van ongezonde suikers en dat leidt tot complicaties."

Jaarlijks registreert de OSS-educatieafdeling gemiddeld vierhonderd mensen die zijn doorverwezen door hun arts. Het educatiepakket van de stichting laat vooral zien hoe een patiënt met deze chronische ziekte kan leven.

Bron: DWT
Lees meer: ‘Met diabetes kun je gezond oud worden’ - DWTonline.com