WERELD DIABETES DAG 2017

in Nieuws
Hits: 545

In het Kader van Wereld Diabetes Dag donderdag 14 november 2017, heeft de Stichting One stop Shop voor Chronische ziekten (OSS) en wel het Jongeren Platform van deze Stichting het afgelopen weekend drie activiteiten georganiseerd, in de districten Saramacca, Nickerie en Commewijne. Dit jaar is door IDF het thema Vrouwen en Diabetes gekozen. Het JPF van de OSS had als sub thema gericht in het bijzonder op de jongeren Sukru Siki N’E Disco (vrij vertaald: suiker ziekte heeft geen leeftijdsgrens. )

Vrijdag 10 november 2017 Saramacca: was er een Jongerengezondheidscongres, voor de studenten van de Maho: VWO/HAVO scholengemeenschap. Het doel van dit congres was het aanscherpen van het bewustzijn van jongeren t.a.v. hun gezondheid en levensstijl. De studenten hebben via debatten (krutu) hun gedachten laten gaan over issues die verwerkt waren in stellingen.Tijdens de B-creative sessie hebben de jongeren de gelegenheid gehad om de boodschap over een gezonde leefstijl zodanig te verwoorden dat het sprak tot de verbeelding van andere jongeren over het algemeen. Zo zijn rapstukken geschreven, toneel stukken in elkaar gezet, om zodoende jongeren op een eigentijdse manier bewust te maken van een gezonde levensstijl.

Zaterdag 11 november 2017 Commewijne: Fietstocht  Veerplein Meerzorg-Krama’s Place

Exercise and fight diabetes De bedoeling van deze fietstocht was het stimuleren van lichaamsbeweging. Mensen bewegen tegenwoordig te weinig is   slecht voor het lichaam en kan ook een reden  zijn van Diabetes Mellitus.  De OSS heeft  op deze dag het voorbeeld gegeven. Ongeveer 40 fietsers deden mee aan deze fietstocht. Vanaf het veerplein te meerzorg  hebben deze fietsers een afstand afgelegd van in totaal 40 km. Exercise and fight diabetes was de boodschap aan de mensen op en langs de weg. Deze boodschap konden de mensen lezen op de t-shirts van de deelnemers.  

Zaterdag 11 november 2017 Nickerie:  5 km Wandelloop

In Nickerie is door het Jongeren platform van de OSS in het kader van WDD 2017 een 5 km wandelloop georganiseerd. Voorafgaand aan de loop was er een warming-up door een zumba groep, daarna werd er door de straten van Nieuw Nickerie onder begeleiding van een Tazzaband gelopen. Er waren += 140 wandelaars onder hen, bevonden zich ook de DC van Saramacca en de Coördinator van Telesur regio-west. Na de loop was er op het volksplein muziek van een DJ en een spontane dans Battle onder de jongeren. Het was een geslaagde activiteit, waarbij de organisatie de bewustwording t.a.v. een gezonde levensstijl ook door middel van sport en daardoor het voorkomen van suikerziekte, onder de aandacht heeft gebracht van de Nickeriaanse gemeenschap.