Betere preventiestrategie├źn nodig voor ouderdomsdiabetes

in Nieuws
Hits: 3673

Eén op de drie Nederlanders krijgt ouderdomsdiabetes en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC vandaag in het tijdschrift Lancet Diabetes & Endocrinology.

De onderzoekers berekenden voor het eerst in Europa het levenslange risico op diabetes. ‘Dit geeft een concreet beeld van hoe het in Nederland gesteld is’, zegt promovendus Symen Ligthart van de afdeling Epidemiologie van Erasmus MC.

De resultaten zijn voortgekomen uit gegevens van het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam. Voor dit onderzoek zijn 10,050 Rotterdammers gedurende 14,7 jaar onderzocht. Deze deelnemers hadden geen diabetes of een voorstadium daarvan bij de start van deze studie.

Van deze onderzoeksgroep startten tijdens de onderzoeksperiode 237 personen met insulinebehandelingen, kregen 828 personen diabetes en 1148 personen een voorstadium hiervan.

Vooral mensen met obesitas of overgewicht hebben een verhoogde kans op diabetes. Uit onderzoek blijkt dat personen met ernstige obesitas (BMI 35-40) gemiddeld 10 jaar korter zonder glucose intolerantie leven dan personen met een gezond gewicht. Het risico op ouderdomsdiabetes voor personen met een normaal BMI (<25) is 1 op de 5.

Personen die op 45jarige leeftijd leven met een voorstadium van diabetes hebben 75 procent kans om later diabetes te krijgen. Hoofonderzoeker Ligthart zegt: ‘Vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding een rol. Uiteindelijk heeft de helft van de diabetespatiënten op gemiddelde leeftijd in de toekomst een behandeling met insuline nodig die de bloedsuikerspiegel verlaagt.’

De onderzoekers geven aan dat de ziekte en het voorstadium ervan een sterk verhoogd risico vormen op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie. De resultaten van dit onderzoek benadrukken volgens hen dan ook dat er effectievere preventiestrategieën moeten komen en deze van jongs af aan toe te passen. 

Bron: http://www.voedingnu.nl/betere-preventiestrategieen-nodig-voor.260939.lynkx